333 – Tosun


2 Aralık 2016

Meşhur bir duvar yazısı vardır: “Bunu yazan Tosun….” diye başlayan. İşte bu lafı öğrendiğim zamanlarda “tanıdığım bir Tosun ile irtibatı var mıdır”  diye düşünmüştüm. 1970 yılı öncesi Yeşilçam filmlerinde zengin insanların farkını göstermek adına yalı ve villalarda, özel kıyafetli hizmetliler çalışır olarak gösterilirdi. Kadın hizmetçiler kısacık necdettosunmini etek üzerine fırfırlı önlük, şoförler kolları ve yakalı beyaz şeritli takım elbise üzerine şapka (rahmetli dünyanın en iyi kalpli kötü adamı Hüseyin Baradan’ı hep öyle hatırlardım) HüseyinBaradan.jpgve aşçılar da her zaman ve her yerde uzun aşçı takkesi ile görünürlerdi. Kilosu itibarıyla aşçılığa en uygun kişi de tombik halleri ile Necdet Tosun idi. Necdet Tosun, eğer aşçı değilse mutlaka uşak rolüne soyunurdu. Hâlbuki Hulusi Kentmen öyle mi? Oynadığı 500’e yakın filmin neredeyse üç beş tanesi hariç tamamında zengin, babacan fabrikatör rolündeydi.

GürdalTosun.jpgNecdet Tosun’a dönersek, 400’e yakın filminde tombik haliyle oynarken oğulları Erdal ve Gürdal’ın da ondan geri kalır kiloları yoktu. Rahmetli Gürdal (Bir demet tiyatro oyununda Laz Bakkalın çırağı Tombalak) aşırı kiloları sebebiyle bağırsaklarından rahatsızlanıp hayatını kaybetmişti.

 

 

Ağabeyi Erdal ise gene kilolu hali ve oynadığı “kötü adam” rollerine rağmen benim için ErdalTosun.jpgErdalTosun.jpghep naif ve ince bir adam olarak hafızama kazınmıştı. “Eyvah Necdet” rolüyle babasının ismiyle ilk seyrettiğimde, her ne kadar “mafya babası” karakteriyle karşımıza çıksa da hep hayvanlara öykünerek oynadığı rol aşırı kıllı, kilolu ve karanlık halinin içinden fışkıran parlaklık gibiydi. Bir de aynı oyunda, yoldaş işçi tiplemesiyle, mafya karakterinin zıddı ve sanki bana göre gerçek halini oynar haldeydi. İşte benim hep zarif ve naif olarak gördüğüm Erdal Tosun ne yazık ki adam gibi araba kullanmayı bilmeyen salağın biri yüzünden hayattan koptu.

Haberi ilk duyduğumda hep trafik kazasında gencecik kaybettiğimiz meşhurlar bir film şeridi gibi gözümün önünden geçti. Cuma yazılarımda daha evvel adı geçmiş olan Varan’ın kazayı yaptığı yere dinlenme tesisini kurduğu yerde hayatını kaybeden Aylin Urgal, Grup Vitamin’den belki de en önemli unsur Gökhan Semiz, Erol Büyükburç’un sonradan bulduğu kızı Ajlan Büyükburç, yakışıklıklarıyla sesleri yarışan Kerim Tekin ve Barış Akarsu, Sezen Aksu’nun keşfettiği müzisyen Uzay Heparı, aykırı çizgisiyle bende hep iyi intibalar uyandırmış Boran Kaya’nın ardından bu kez Erdal Tosun da bir trafik kazası cinayetiyle hayattan kopunca insanın isyan edesi geliyor.

İyiler erken ölürmüş” diye duymuş “iyiler hissederler önce, iyiliklerine bu hayatta yer olmadığını” diye bir yerlerde okumuştum. Mekanları cennet olur inşallah, Allah rahmet eylesin.

 

332

334