028 – Sosyal Bilgiler Kabusları


2 Ağustos 2007

Hayat bilgisi dersi bittikten sonra sosyal bilgiler olan dersi ile nedense aram pek iyi olmadı. İlkokulda iyi bir öğrenci olma sıfatıyla dersle pek sorunum olmadıysa da peşinden gittiğim Anadolu lisesinde karşımda hep sosyal bilgiler kabusu oldu.

Hazırlık ve birinci sınıfı İzmir’de okurken sosyal bilgiler dersinde genellikle Kıbrıs Barış Harekatı işlenmişti. Hocamız bize fırsat buldukça Mehmet Ali Birand’ın Harekat ile ilgili yazmış olduğu belgesel tadındaki “30 sıcak gün” kitabı okutuyordu. Derslerde de nedense pek ders havası değil de hakikaten sosyal bilgiler işleniyor gibiydi.

Ama kader ağlarını örmeye başlamış ve babam İzmir’den İstanbul’a tayinini istemiş, kıdem durumundan dolayı da tayini çıkmıştı. Veeeee, ben de transfer olduğum İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesinde maalesef ki SOSYAL OLAYI ile karşılaşmıştım. Hocamız, okula ilk geldiğinde kafasını diğerlerine göre biraz fazla kaşımış olmasından dolayı “Bitli” olarak anılan Hikmet Binyıldırım hanımdı. Muhtemelen şimdi rahmetli olduğunu zannettiğim hocamız 1977 yılında biz liseye geçtiğimizde yaş haddinden emekli olmuştu. Ancak emekli olmadan evvel muhtemelen tipimi beğenmemiş olmalı ki bana takmış, ağzımla kuş tutmaya bile kalksam bana geçer not vermez olmuştu.

İlk şok olan, ikinci sınıfı okumaya başladığım ve muhtemelen ilk imtihanımızı olduğumuz Sosyal bilgiler dersinde almış olduğum üç (yazıyla ve rakamla 3) notunu, ben, okula alışamamak olarak algılamıştım. Ancak Allah biliyor ya kağıdımı teslim edeceğimde alacağım not sorulsaydı 8 (yazıyla ve rakamla sekiz) olarak beyan edebilirdim. İkinci ve üçüncü imtihan için ilki için hissettiklerim ve karşılaştıklarım aynı oldu. Hep sekiz beklentisi ile çıktığım sınavlardan üç alıp şapa olmasa da bir yerlere oturuyordum.

Sosyal bilgilerin bir kolu olan tarihin tekerrür ettiğini ikinci sömestr başladığında gene Hikmet hocam kafama vura vura hatırlatıyordu. Yahu insan hep sekiz mi bekler de üçle karşılaşır? Sonunda taktik değiştirmeye ve olaya damardan girmeye çalıştım. Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenlerinden olması sebebiyle Atatürk hayranlığını hep dile getiren hocamı biraz gaza biraz da insafa getirmek için sınavlarda “Kahpe Yunanlılar”, “Şanlı Türk Askeri”, “Ulu önder Atatürk” gibi terimler kullansam da sonuç değişmedi. Kafada var sekiz, elde var üç. Aradaki beş puanlık farklar nereye gidiyordu bilmiyorum. Tabi ikinci sömestr notları da silme üç olunca karne notum olarak ilk dönem 3- ikinci dönem 3, ortalama da 3 olarak haliyle ikmale kaldım.

Yalnız ikmale tek dersten değil, ilk sömestr flüt çalmayı bilmediğimden karneme gelen (gene lanet olası 3) notum, ikinci dönem müzik öğretmeninin liseden bazı öğrencilerle kavgaya varan sürtüşmesi sonucu okuldan ayrılıp derslerin boş geçmesi sebebiyle ikinci dönem not verilmeyişinden dönem sonu notu olarak 3 alıp ikmalde sosyal bilgiler dersimi yalnız bırakmamış oldu.

O zamanlar Haziranda ikmal imtihanları, bunda başarılı olamayanlara da eylülde bütünleme imtihanları sunuluyor, geçer not alınmasıyla bir üst sınıfa devam edilebiliyordu. Eğer başarısızlık tek dersten olursa borçlu geçmek gibi bir şey icat edildiğinden çocukların sene kaybedilmesin önüne geçilmeye çalışılıyordu.

İkmallerin ilk sınavı olan müzik dersinde öğretmenler bizlerin zaten ikmale bırakılmış olmamızı insafsızlık olarak görüp olanca kolaylığıyla bana GAM yaptırarak geçer notu vermişlerdi ama sosyal bilgiler dersinde GAM yapmak mümkün değildi ama sınav sonucunda bende GAM oluştu. Bilin bakalım ne oldu? Ben kaç bekliyordum kaç aldım? Doğru cevaplar her zamanki gibi 8 ve 3.

Temmuz ve Ağustos ayları normal olarak sosyal bilgiler kitabı elimde ama muhtemelen çalışılmadan sadece taşıma işlemi yerine getirildiğinden bütünleme sınavında tarihi gene tekerrür ettirdim.

Bu durumda orta üçe borçlu olarak geçmem gerekiyordu ama hocalar benim ağzımla kuş tutsam üçten yukarı not alamayacağımı anlamış olmalılar ki, ÖKK, yani Öğretmen Kurul Kararı ile beni geçti ilan etmişlerdi. Karnemde 3-3-3-3-ÖKK yazarak Sosyal bilgilerin orta ikinci sınıfı kabusunu tamamlamıştım.

Ah be Hikmet hocam, hadi sen sene içi bana hep üç verdin, peki isimlerimizin kapalı olarak ikmal ve bütünleme imtihanlarında rasgele olarak tüm sosyal bilgiler öğretmenlerinin hangisinin okuduğu belli değilken bile o üçleri nasıl aldım hala hafsalam almıyor, hem de hep 8 bekliyorken.

27

29

Yorum bırakın