472 – Lingo Final


 2 Şubat 2024

Stüdyodan içeri girdiğinde bizi görünce direkt favori ilan etmiş ve tanıtım esnasında da “Dosta güven, düşmana korku” diye tabir ederek de, rakiplerimizi de strese sokan sunucumuz Kemal Uçar’ın tahminleri tutmuştu ve ikinci tur sonunda Sude ve Öykü’yü eledik. Üçüncü turda da rakiplerimiz Bahar ve Yüksel aradaki 2150 puan farkı biraz kapatmayı başarabilseler de, toplamda 8010 puanımıza karşı topladıkları 7060 puan ile Ankara’nın yolunu tutunca büyük finale rahatlıkla çıkabildik. Yarışmaya katılmadan önce ortağım Fuad’a yapmış olduğum yorumun tutmuş olması da beni mutlu etmişti:

Sen daha çok yakışırsın, Dumanını attırırız programın”.

Yarışma öncesi tanışma sohbeti, arada yapılan kelime sürçmeleri, bilgisayarın bir soruda takılıp, tekrar baştan alınması gibi sebeplerle, çekim stüdyosuna girişimizden itibaren bir saati geçmişti. Ayrıca yarışmaktan strese giren bedenlerimizi de rahatlatmak için hemen panonun önüne getirdikleri iskemlelere oturtup hem dinlenmemizi sağladılar hem de finalde yarışırken nelere dikkat etmemiz konusunda bilgilendirdiler. Kurallar esasında çok basit. Gene beşer haktan oluşan ve gene zamana karşı yarışılan bu etapta önce dört harfli bir kelimeyi bilmemiz isteniyor. Bilirsek, yarışma esnasında kazandığımız puanların yarısını almayı hak ediyoruz. Ardından bu kez beş harfli bir kelime soruluyor ki – bu konuda dörtlülerden daha deneyimli olduğumuz için şansımız daha yüksek – bunu da bilirsek yarışma puanımız kadar parayı hak ediyoruz. Ardından gelen altı harfli kelimeyi bilirsek de, kazancımız, adam başı yarışmada kazandığımız puan kadar oluyor. Ama bütün bunları 2 dakika, yani 120 saniye gibi bir sürede bilmemiz gerekiyor ki burada dörtlüyü bilemeden beşliye, beşliyi bilemeden altılıya geçme şansı yok. Ardından da eğer 120 saniyeden arta kalan vakit yeterli ise, istenirse 7 harflik bir kelime ile karşılaşıyorsunuz ki bunu da bilirseniz (bizim yarışmada) Elli bin (son haliyle) Yüz bin lira daha kazanıyorsunuz. Ama bir risk var ki eğer 120. saniyenin sonunda yedi harfli kelimeyi bilemezseniz, Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak gibi el elde, baş başta bir para ödülü almadan stüdyoyu terk ediyorsunuz.

Yarışmanın aşağıda anlatacağım sadece final bölümünü YouTube üzerinden seyredebilirsiniz: (https://www.youtube.com/watch?v=fiqh8dkTkMk)

Bu kuralları hatırlatıp çekim vakti gelince kaldırmış oldukları masalarla yeni bir düzene giren stüdyoda, bu kez ekranı karşımıza alarak konumlandırıldık. Dört harfli R ile başlayan ilk kelime için Fuad’ın tahmini RENK olup baştaki 2 harf yerine oturunca kısa süren bir düşünme sonrası REVA cevabını verdiğimde 120 saniyemizden sadece 8 saniye yemiş ve 112 saniyemiz kalmıştı. İkinci kelime, ki beş harfli Ç ile başlayan için Fuad ÇELİK seçeneği ile başlayıp, benim bir deneme yapmama gerek kalmadan peş peşe ÇUKUR, ve ÇAKIR denemelerinden sonra ÇIKAR kelimesini doğru bildiğinde toplam 30 saniye harcamıştık ve önümüzde 90 saniye gibi uzun bir süre vardı. Benim bu soruda meydanı Fuad’a bırakmama, YouTube şortlarında yorumlarda benimle biraz dalga geçilse de hoşuma gitmedi değil:

Mehmet abim çok söz konuştu
İki adam da aşırı tatlı ve bilgili
Mehmet abi çok konuştu yerlerde sürünecek çenesi
Mehmet abinin yarışmaya katkısı
Bütün soruları sağdaki çözdü soldaki izlemeye gelmiş
Mehmet abimin konuşmaktan ağzı ağrıdı
Mehmet abimize helal olsun çok iş yaptı
Mehmet abim bi konuşsa neler anlatacak
Mehmet abiyi neden o kadar konuşturdunuz
Abi adamın aklına hemen geliyo, hiç bu kadar hızlı bir yarışmacı görmedim
Sonunda zeki bir yarışmacı
Adamın kafa zehir, eski toprak
Çok rahat çok profesyonel

Bu arada daha önce yazmış olduğum ve Elazığspor’lu Soner Şahin ile ilgili yorumlar aklıma geldi: ( https://cumayazilari.wordpress.com/ahkam/364-sosyal-medya/ )

Sırada üçüncü soru olan 6 harfli M ile başlayan kelime açıldı önümüze. İlk deneme olarak gene sırayı alan Fuad, MARPUÇ gibi gündelik alanda her an karşımıza çıkacak bir kelime ile başlattı denemeyi. İlk 2 harf doğru ve bir de yanlış yerde çıkınca ve ardından gelen MATARA denemesi ile altı harfin 5 tanesi ortaya çıkınca işimiz kolay gibi görünse de, zamanın geriye akması ve yarışma stresi ile dördüncü hakkımızı tamamladığımızda hala çıkmamış bir harf ve bilinmesi gereken bir kelime vardı ekranda. O sırada sanki her ikimizin düşünce yoğunluğu gözle görülebilir bir hale gelmişti ki, verdiğim MANTAR cevabı ile hem doğru sonuca ulaşmış hem de saniyeyi 37’de durdurmuştuk. Öncelikle finalde cevaplamamız gereken üç soruyu da bilmenin getirdiği bir rahatlama ile kendimiz olduğu kadar Kemal Bey’i de rahatlatmıştık.

37 saniyemiz vardı ve önümüzde açtırıp açtırmamayı seçebileceğimiz 7 harfli bir soru olabilirdi. 6 harfli kelimeyi kaç saniyede bulduk diye bir hesaplama yapınca, 53 saniye çıktı ki bu da elimizde kalan sürenin neredeyse bir buçuk katı kadardı. Burada küçük bir istişare ile, Fuad’ın değimiyle “Son sorumuzu bilerek gitmiş olalım” diyerek 7 harfli kelimeyi açtırmamayı tercih ettik.

Kemal Bey de, kararımıza saygı gösterdi ancak devam etseydik başarılı olabilecek miyiz diye denemek üzere, ödül olmadan kalan 37 saniyedeki performansımızı görmek istedi. İlk olarak açılan harf 7 harflik kelimenin ilk harfi olan O oldu. Küçük bir tereddütten sonra aklıma ilk gelen OSMANLI seçeneği ekrana yansıdığında saniyelerimiz 28’e inmişti bile. Kemal Bey bizim gak – guk edişimizden kelimeyi FinaliBilinceçıkaramayacağımızı anlayıp kendi inisiyatifi ile OYUNCAK olan kelimeyi PAS diyerek açtırtıp bir sonraki kelimeye geçirdi. Bu kez B ile başlayan bir kelime çıkmıştı ve ilk denemeyi BOZUNTU kelimesi ile yapan Fuad’ın cevabında sadece zaten vermiş oldukları zaten yeşil olan ilk harf B ve arada yanlış yerde de olsa U harfi açıldı. Süre de tek basamaklıya inmişti ki, benden canhıraş bir BULMACA cevabı çıktı. Kelimenin harfleri teker teker açıldıktan sonra bildiğimizi belirtir başarı sesini duyduğumda, sevinsem mi, üzülsem mi, gururlansam mı bilemedim. Gerçi üzülmedim çünkü zaten baştan büyük ikramiyeyi kazanmamayı kabul etmiştik. Sonra, ola ki gerçekten yarışıyor olsaydık, gözüne far tutulmuş tavşan gibi kalıp, yarışma esnasında U ile başlayan kelime olan UNSUR ’daki tutulma ile KEDİ seçeneğinden sonra onu KEÇİ haline dönüştüremediğimiz gibi kalakalacaktık diye düşündüm. Ayrıca yarışmaya giderken nedense hiç 7 harfli kelime çalışmamıştık. Seyrettiğim bir bölümde, bunu çalışmış olarak hazırlıklı gelen yarışmacı hanım, P ile başlayan kelime çıktığında PAPATYA diyerek yekten bilebilmişti.

Gönüllerin Süper Lingo Şampiyonu olarak yarışmayı tamamlamıştık. Daha hafiften gururlu bir şekilde ayaklarımız henüz yere basmıyor, kafamız ise bulutlara değiyorken yarışmanın yönetmeni hanımefendi özel olarak gelip başarılı yarışmamızdan ötürü kutlayınca daha bir “Ne oldum budalası” olduk gibi geldiyse de, yarışıyor olmak, hatta yarışma televizyonda yayınlanırken milyonlara karşı mahcup olmamak adına hata yapmamak için fazlasıyla kasmak yüzünden durumu gene de iyi kotardık diye düşünüyorum.

Yarışmanın tamamı: https://www.youtube.com/watch?v=95_TonZqsP0&t=2995s

Yarışmaya katılmak için linki tekrar veriyorum, ola ki benim bu yazılarımdan heveslenip katılmak isterseniz diye:

https://www.lingoturkiye.com.tr/kayit_formu.html

Sonraki Yazı 473 – Spor

473

Önceki Yazı 471 – Lingo Fuad’ın gözünden

471

Yorum bırakın