461 – Şarkı sözleri


 8 Aralık 2023

Araba sürerken yolun sıkıcılığını unutmak için dinlediğim radyolardan ayarladıklarımın arasında mutlaka bir nostalji şarkıları çalan kanal olur. İstanbul’da da beğenerek dinlediğim PalNostalji’de bazen öyle şarkıları çalar ki, ilkokul sonu ortaokul başı zamanlara götürür beni. (Bu arada, İstanbul’da ve Kocaeli’nde FM 99.2 MHz’den yayın yapıyorlar). Geçenlerde, gençliğimde gayet severek dinlediğim ama nedense daha sonraları inzivaya çekilmeyi tercih eden Füsun Önal’ın hit şarkılarından biri olan “Senden Başka” çalarken kafamda aniden bir şeyler aydınlandı: (https://www.youtube.com/watch?v=BOVjiXhfLDY)

Benden sorsan ummanlardır derdim

Hani gözlerin var ya

Hiç anlayamamıştım şimdiye kadar UMMAN’ın okyanus, büyük deniz olarak kullanılmış olduğunu. Sevgilisinin gözlerini okyanuslara benzetmenin ne kadar şairane olduğunu anladım ama bunu neredeyse elli sene boyunca anlayamamış olduğuma cevabımı bir türlü bulamadım.

Aynı şairaneliği “Gamzedeyim deva bulmam” şarkısında da görüyordum ama durumu, sevgilisinin gamzesine takmış bir fetişist olarak düşünürken, gene radyoda önce Best FM, ardından Show radyo ve Alem FM derken kendi radyosu Kafa Radyoyu kuran Nihat Sırdar’ın akşam 18.05 – 20.00 saatleri arasında yaptığı “Nihat’la sivrisinek” programında işin aslının farklı olduğunu, gamzedeyim kelimesinin esasında “Afetzede” gibi, “GAM kurbanıyım, gam vurdu beni” demek istediğini öğrendim.

Daha önce yutulan kelimelerden dolayı bazı şarkı sözlerini anlayamadığı bir yazıya dökmüşlüğüm vardı: (https://cumayazilari.wordpress.com/ahkam/254-gulben/).

Ama iş İngilizce sözlü şarkılara gelince, Ümit Besen’in “ay lav yu, ay lav yu, du yu lav mi, yes ay du” (https://www.youtube.com/watch?v=clep7EB-yhk) şarkısı dışında tamamen anladığım yok denecek kadar az. Gene Nihat’la sivrisinek programında duyduğum müteveffa Michael Jackson’un söyledği “Smooth Criminal” şarkısında geçen “Enivicivokke” nin

Annie, are you ok?” yani “Annie, iyi misin?”

olduğu söylenmesine rağmen, değil anlayabilmek, hala daha duyabilmiş değilim.

SmoothCriminal

Bu sözün nereden geldiği de bir hayli ilginç: ilk yardım derslerinde sağlık çalışanlarının ve tıp öğrencilerinin uygulamalarda kullandığı cansız mankenin adı Annie. 1800’lerde Paris’te Seine nehrine atlayarak intihar etmiş bir kadının yüzü. 16 yaşında intihar eden bu mankenin yüzünü, otopsisini yapan patolog o kadar sakin ve huzurlu bulmuştu ki, bu yüzün bir maskesini çıkarmış. Tıp öğrencilerinin ve sağlık çalışanlarının suni teneffüs ve ilkyardım uygulamalarını yaptığı “Resusci Annie” bebeği bu maskeden ortaya çıkmış. Rivayete göre Michael Jackson’ın “Smooth Criminal” şarkısı içerisinde tam 46 kez sorduğu “Annie, are you ok?” yani “Annie, iyi misin?” ifadesinin kaynağı buradan geliyormuş. Çünkü ilkyardım kursu alan kişilere yaralıya “Annie, iyi misin?” diye sormaları da öğretiliyormuş. Bu arada şarkının başında duyulan kalp ritimleri de Pop’un Kralı’nın bizzat kendi kalp sesiymiş. Bu sesi dijital bir sentezleyici olan Synclavier sayesinde elde etmişler. Michael Jackson Hak’ka yürüyünce kendisi ile olan hukukumu da şu yazıda ebedileştirmiştim. (https://cumayazilari.wordpress.com/kisiler/125-michael-jackson/)

Bu arada, Michael Jackson, Hak’ka yürüyeli de 2023 yılı itibariyle 14 sene olmuş. Vakit ne kadar çabuk geçiyor.

Hepinize, dinlediğiniz şarkıları anlayabildiğiniz, ya da anlamadıysanız, anladığınızda, garibanın kaybetmiş olduğu eşeğini bulduğunda yaşadığı sevinçle dolmanızı dilerim..

Önceki Yazı 460 – Gülmek

460

Yorum bırakın