454 – Bulduğu gibi bırakmak


 20 Ekim 2023

Countryside Code: Türkçe meali: Kırsal Kod.

Bunu İngiliz Hükümetinin web sitesinde şöyle açıklıyorlar:

(https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1159335/Countryside_Code_A5.pdf)

Kırsal bölgeye gelen ziyaretçilerin ve araziyi yönetenlerin sorumlulukları:

Herkese saygı duy, Çevreyi koru, Açık havanın tadını çıkar

Bunları da birkaç nokta ile açmış:

  • kırsalda yaşayan, çalışan ve kırsal kesimden keyif alan kişilere karşı saygılı olun
  • kapıları ve mülkleri bulduğunuz gibi bırakın
  • park ederken ağ geçitlerine veya araba yollarına erişimi engellemeyin
  • nazik olun, merhaba deyin, alanı paylaşın
  • yerel işaretleri takip edin ve daha geniş bir erişim olmadığı sürece işaretli yolları takip edin

Şimdi bu konuya nereden geldin diye soracak olursanız, bundan bir 33 sene öncesine gitmem gerekiyor. Üniversite bitmiş, ardından vatani görevi de on altı aylık üniformalı bir şekilde tamamladıktan sonra çalışma hayatına genç bir mühendis olarak atılmışım. Okuduğum okullar ve aldığım ders – kurs sebebiyle ve biraz da ilgim sebebiyle yabancı dilim en azından işyerimdekilerinden daha iyi düzeyde. Birkaç kere yurtdışında bulunmuşluğum da var.

Günün birinde postadan gelen İngilizce bir mektup haliyle bana getirildi. Mektup İngiltere’den geliyordu ve bizim o zamanlar daha yeni yeni kullanılmaya başlayan yazıcıların mekanik aksamını aldığımız firmada çalışan bir mühendis yazmıştı. Mektubun sahibi, evlenmek üzere olduğu kız arkadaşının 2 sene için Türkiye’den bir okul ile anlaştığı ve bu süre zarfında (kızı elinden kaçırmamak için) Elektronik Mühendisliği olan kariyerini Türkiye’de geçirmek yani bizimle birlikte çalışmak isteğini belirtir bir İngiliz vatandaşı idi. Biz de, dertsiz başımıza dert açmamak için sanki mektubu hiç almamış gibi yapıp sümen altı ettik. Yaklaşık bir ay sonra, bizden cevap alamayan bu İngiliz mühendis, Türk Konsolosluğuna gidip derdini orada da anlatıp gerekli evrakları hazırlayıp bize yeni bir mektup postalayınca, “mani oluyor halimi ikrara hicabım” meselesiyle gelen evrakları doldurup geri gönderdik ve sonunda, 2 sene için bizimle çalışacak olan İan Türkiye’ye geldi ve gayet de faydalı oldu.

Yaşı yaşıma, huyu da huyuma uygun olunca aramızda güzel bir arkadaşlık oluştu ve daha önceki yazılarımda da bahsetmiş olduğum gibi, Türkiye’den ayrıldıktan sonra irtibatı koparmayıp, onlar ailecek bizi Türkiye’de, biz onları ailecek İngiltere’de ziyaret ettik. Kendisinden daha önce de bahsetmiştim ve ilgili yazısı: İAN

İşte bu İan ile konuşmalarımız esnasında hala daha aklımda kalan bu “Countryside Code” terimini ondan öğrendim. Özetle şu:

Diyelim ki kırsalda yürümektesiniz ve bir çite ulaştınız, çitin diğer tarafına geçmeniz için de çitte bir kapı var. O kapıyı kullandıktan sonra bulduğunuz hali ile bırakmalısınız. Yani siz kapıya ulaştığınızda eğer kapı açıksa, geçtikten sonra kapatmamanız, ya da kapı kapalı ise geçtikten sonra açık bırakmamanız gerekiyor. Sebebi de şu: kapı açıksa demek ki çoban ya da çiftçi yolu bilen hayvanları ağıllarına dönerken kapıdan geçebilsinler diye açık bırakmış. Ya da kapı kapalı ise siz geçtikten sonra açık bırakırsanız hayvanlar açık kapıyı fırsat bilip kaçmasınlar diye.

Tabi bu iş, sadece kapıyı açık – kapalı bırakmakla bitmiyor. Kullandığımız alanda çöp bırakmamak, hatta bizden evvel bırakan eşekler varsa onların izlerini de ortadan kaldırmak; aynı mekânı paylaştıklarımızla en azından sünnettir deyip selamlaşmak; birbirimize karşı saygılı olmak da dahil, yani İNSAN OLMAK ile ilgili.

Üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen belleğimden silinmeyen bu kuralı uzunca zamandır da işyerimde her lavaboyu kullandığımda hatırlıyorum:CoutrysideCode

Bizim bu tuvalet kapısı arkası mesajda verilen “Nasıl bulmak istiyorsanız öyle bırakın” ile anlatılmak istenen “Nasıl bulduysanız öyle bırakın”.

Hepinize bulmak istediklerinizi, istediğiniz şekilde bulabildiğiniz sağlıklı günler dilerim.

Sonraki Yazı 455 – Fair Play

455

Önceki Yazı 453 – Ben bunu yapamam

453

Yorum bırakın