412 – biyometrik klip


Sayfayı Görüntüle

WhatsApp gruplarımdan lise grubunun mesajlaşmasından kotardığım bir yazı.

6 Nisan 2021

Biyometri, kişilerin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak, kimlik belirlemek üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanılan bir terim. Yani, biyometri kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini ifade edip fizikî ve davranışsal özelliklerini inceleyerek birbirinden ayırt edilebilmesini sağlıyor. Son zamanlarda pasaport ve kimlik almak için de bizlerden biyometrik fotoğraf isteniyor ya Biyometrik fotoğraflardan da yüz detayları da aynı parmak izinde olduğu gibi kişiye özel olarak belirlenebiliyor. Ama ikizlerde veya üçüzlerde, eğer tek yumurta iseler, birbirlerinden ayıran fark nasıl belirleniyor bilemiyorum.

Bu muhtemelen senelerdir bilinen ancak kameraların ve bilgi işlem ünitelerinin bu kadar gelişmesinden sonra gündeme gelen bir durum. Büyük kumarhaneler bu teknolojiyi sonuna kadar kullanıp, kendilerini zarara uğratabilecek yasaklı kişileri kumarhane kapısından bile içeri sokmuyorlar. Okyanusun 11’i, 12’si ve en nihayetinde 13’ünde para kazananların verdiği refleksler bile incelenip kazancın rastgele mi olduğu ya da makinenin boşluğunu fark edip onu kullanarak hileyle mi kazanıldığını tespit edebiliyorlar (Ocean’s 11-12-13).

Akıllı telefonların bile yüz tanıma hatta mimik ölçme gibi bazı yenilikleri var ve bunları kullanarak, mesela deklanşöre basmadan sadece gülümseyerek fotoğrafınızı çektirebiliyorsunuz. Ya da kameraya baktığınızda göz, burun ve ağızın yerlerinde durup sivilceleri kapatma veya yaşlandırma gibi filtreleri kullanarak değişik atraksiyonlar yapılabiliyor. Dizi filmlerde kullanılmaya başlayan bu filtreler yüzünden yüzlerde kırışıklık ve lekeler tamamen görünmez olarak çekildiğinden tüm kadınlar taş bebek misali.

Bu ilmi konuya nereden geldim derseniz, geçen akşam oturmuş evde maçımı seyrederken, lise WhatsApp grubumdan bir arkadaşımın yollamış olduğu tek bir fotoğrafı bir başka arkadaşım almış ve bilgisayardaki bir uygulama ile bir şarkı söyler hale getirmiş. Muhtemelen tekniğinde, biyometrik veri kullanma olan bu uygulama, hafızasında kayıtlı olan çeşitli şarkıcılara ait şarkıların kliplerindeki ağız ve göz hareketlerini fotoğraf içerisindeki veriye katık edip gayet başarılı sonuçlar elde ediyor. Yani bir anlamda, “Kendi klibini kendin yap” uygulaması.

Bu uygulamanın en hoş örneğini haber programlarında sıklıkla karşımıza çıkan dört yüksek oy almış parti başkanlarının aynı karede birlikte şarkı söyledikleri https://www.youtube.com/watch?v=3diQ4lIDdnk Dragostea şarkısında görebiliyoruz.

Arkadaşım Göksan, bu tip uygulamaları bulmakta ve bizi şaşırtmakta uzman. Toplantılarımızda çektiği fotoğraflar ve bizim bunlara ulaşabildiğimiz arşivlerle de birlikte olduğumuz tüm etkinliklerin kayıt altına alınmasında bire bir. Daha önceleri de, Yeni Çağ ve Rönesans devri ressamlarının resim tekniklerini kullanarak kendi portrelerimizden o ressamların fırçasından tuvale yansıması gibi uygulamaları bize tanıtmıştı.

Arkadaşım, elinde bulunan fotoğraflarımızdan hepimizin birer klibini üretip akşam akşam hepimizin yüzlerinde gülücükler açılmasına yol açtı. Tabi Instagram ve Facebook hesaplarına da eklenip kliplerin kitlelere ulaşması sağlandı. Kayıtlı klibin üzerindeki isimden yola çıkarak da bir iki dakika içerisinde uygulamayı bulup cep telefonuma indirerek, ben de hemen elimdeki fotoğraflarla – ki bunlar çoğunlukla WhatsApp profil fotoğrafları – klipler üretip servis ettim.

Uygulamada ya kameradan kendi fotoğrafınızı çekerek ya da kayıtlı fotoğraflardan seçerek işe başlıyorsunuz. En güzel sonuçlar arkada sade bir fon varken, önden, ağız kapalı olarak çekilmiş fotoğraflardan elde ediliyor. Resmi seçtikten sonra kayıtlı şarkılardan birini ekle dediğinizde klip hazırlanıyor. Uygulamanın klibi hazırlarken ekrana yaptığı işleri yazması da kullandığı işlemlerin ne kadar girift olduğunun bir göstergesi. Zaten böyle olmasa, bu kadar başarılı sonuç elde edilemez. Uygulama ağzı şarkıya uygun olarak açıp kapatırken, bazen dişleri de ekliyor. Kafa sağa sola hareket ederken, kaşlar gözler şarkıya uyumlu olarak oynuyor. Vücut da salınarak ritmi tamamlıyor.

wombo.ai uygulamanın adı. Bilgisayara da indirilebiliyor ama ben bilgisayara indirmeyi beceremediğimden AppStore’dan yüklediğim uygulama ile  cep telefonu üzerinden kullanıyorum.

Tabi insan şimdi düşünmüyor değil. Tamam bizim uygulamalarımız amatörce ve üretilen filmlerdeki atlamaları ve sakillikleri görmezden geliyoruz. Sonuçta küçük bir telefonun uygulamasının 10 saniye içerisinde oluşturduğu filmler. Ama bir de profesyonelce, daha yüksek çözünürlükle ve kötü niyetlerle yapıldığını düşünsenize. Siyasetçiler, rakiplerinin söylememiş olduğu şeyleri söyleterek oy kopartırlarsa; devlet başkanları için böyle filmler hazırlanıp savaş bahanesi olarak gösterilse; ya da daha fenası, boşanmak isteyen biri eşi hakkında böyle bir klip hazırlayıp servis etse ve hazır İstanbul Sözleşmesi de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kaldırılmışken bu filmi bahane gösterip eşini darp etse veya canına kıysa.

 413

Sonraki yazı: 413– Elizabeth II

 411

Önceki yazı: 411– Voleybol

Yorum bırakın