405 – Cacabey – Astronot


"Bir deli kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış" lafı misali, duyduğum bir laf üzerine bu yazıyı oluşturdum. Taşı çıkaramasam da en azından bir Cuma yazısı çıkardım.

10 Şubat 2021

405 – Cacabey – Astronot

Gündem yaratmakta ve gündem değiştirmekte üstümüze yok. Ortalığı ve siyaseti karıştırması ile en azından benim sinirimi bozan Devlet Bey gene gündem dışı ama ses getirici bir yorumda bulunmuş. Malum, reisimizin başı 2023 yılı için hedefi açıklamıştı: “Erdoğan 10 uzay hedefini tek tek açıkladı! Dünyaya duyurdu: 2023’te Ay’a gidiyoruz.” Tabi her ne kadar farklı partide de olsa buna destek Devlet Bey’den geldi: “Devlet Bahçeli: Astronot yerine Cacabey diyelim.

Bu haberi okuyunca hemen can dostum Fuad’a bunu yollamadan edemedim. Ondan gelen cevap da şöyleydi: “Güzelmiş. Bir de ne demek olduğunu bilsek”. Bu durumda yapılacak şey kutsal bilgi kaynağı Google’a danışmak oldu ve şu bilgiyi öğrendim.

Kırşehir’deki en önemli tarihî yapılardan biri olan Cacabey Gökbilim Medresesi, 1272 yılında, dönemin Kırşehir Valisi Nureddin Cibril bin Cacabey tarafından matematik, fen ve astronomi eğitimi verilen bir medrese olarak yaptırılmıştır. Günümüzde cami olarak kullanılan medresenin üç ayrı yerinde bulunan ve rokete benzeyen sütunceleri, yapının astronomi merkezi olarak faaliyet gösterdiğinin delili sayılmaktadır.

Peşinden benim yorumum, biraz da nalıncı keseri gibi kendime yontmak olduğundan şöyle oldu: “UluğBey de diyebilirdi. Adi, dememiş. Belki Ğ var diyedir. Hani Çinli astronotlar Taykonot, Ruslarınkine Kozmonot dendiği için illa özel bir isim istemiş olabilir. Tabi en azından yabancıların da söyleyebileceği bir isim. Gerçi bunu KAKABEY diye de okuyabilirler”.

Benim bu yorumumum hemen üzerine, ailemizin çiçeği burnunda Damadı Emre’den şöyle bir mesaj geldi: “Bahçeli İngilizce okunuşunu hesap edememiş, ama olsun”.

Bu arada Emre, “TDK, zamanında GÖKMEN olarak çevirmiş”. Ve hatta Penguen dergisinin o zaman yaptığı 4 Ağustos 2005, No: 150 ön sayfanın da resmini yollamıştı. Telif hakları sebebiyle burada kullanamasam da, sayfa içeriğinde yer alan Gökmen ile yer merkez istasyonu arasında şöyle bir konuşma geçiyordu: “Türk Dil Kurumu, uzaya gidecek ilk Türk’e astronot yerine ‘Gökmen’ denmesine karar verdi…” , “- Ankara, roket ateşleme sisteminde problem var… / – Lütfen Gökmen, roket diil patlangaç ayrıca problem yok sorun var! diyeceksin… Kullandığın sözcüklere dikkat et!.. / – Ebenizi z……m ulan sizin.. / – Kınıyorum seni Gökmen!..”

Tam bu esnada, Uzay Mühendisliğinden bu sene mezun olacak kızım Başak için, Amca’sının yorumu şu oldu: “O zaman Başak da cacahanım mı olacak inşallah?”.

Fuad’ın buna eklentisi ise “Cacahatun da olabilir.” şeklinde oldu.

Biraderim ise bunun üzerine “Cacahatun daha başarılı gerçekten. Gökmen de çok cinsiyetçi olmuş. Yeni akım “Gökinsan” olsun!

İş giderek dallanıp budaklanıyordu ki, eşimin kendi astronot fotoğrafını da eklediği bir yorum ve isimle iş artık doruk noktasına ulaştı: “Caca Başkan

Artık sözün bittiği yere gelmiştik ve politikacıların, ortada fol yok – yumurta yokken CACABEY gibi bir kelimeyle bile nasıl da kolay gündem yaratabildiğinin bir göstergesi oldu bu.

Sonraki yazı 406 – Tatmahal

406

Önceki yazı 404 – Araç yazıları

404

Yorum bırakın