403 – Yol üstü lezzetleri II – Uludağ Kebapçısı


25 Ocak 2021

Esasen bu yazılar dizisini başlatmaya iten lezzet, evimizin hemen yakınında bundan yaklaşık on sene evvel açılmış olan Dönerci Cemil – Cemal Usta’nın Uludağ Kebapçısı oldu. WhatsApp gruplarımdan bir tanesinde oradan ısmarlamış olduğum, malum pandemi zamanı sadece gel al ve paket sistemleri çalışıyor, İskender Kebabı, biraz da imrendirmek adına ballandırarak anlatınca benden iletişim numarasını istedi ki iş dönüşü telefon ile varmadan az önce siparişini versin ve vardığında hiç beklemeden paketini alıp yola devam etsin. İşte tam o zaman, Cemil – Cemal Usta’nın Bursa’daki ilk dükkânı aklıma geldi.

Balıkesir – Karaağaç’taki yazlığımıza gelip giderken, Bursa’dan geçerken ilk tanışmamamızın nasıl olduğunu hatırlayamasam da, otobüs garajı karşısındaki bir sokaktaki mekâna hep uğrardık. Artık otoyol açıldığı ve Bursa’dan transit geçtiğimiz için özellikle oraya uğramak istemezsek mazide kalan bir mekân benim için. Büyük bir ihtimalle, otobüs ile yolculuk yaparken, garaja yakın olması sebebiyle bir şekilde tanışmış ve bir daha da unutmamak üzere hafızamıza kazımıştık. Eski Garaj karşına denk gelen sokağın içindeydi. Salaş bir dükkandı ve içeride belki de beş ila altı masa vardı. Daha sonra biraz tanınıp palazlandıktan sonra yandaki dükkânı da almış ve kapı önüne de eklediği masalarla işi büyütmüştü. Ne var ki, tadını alanın bir daha bırakamadığı bu lezzet için, mekân ne kadar büyüse de, müşteri arttığı için beklemek artık bir farza dönüşmüştü. Dar bir koridordan içeri girince biraz genişleyen mekânın şimdilerde herhalde daha genişlemiş ve ferah olduğunu zannediyorum. Lezzet güzel olunca ve tanınmaya başlayınca oraya uğrayan ünlülerle çekilmiş fotoğraflar duvarları süslemeye başlamıştı. Oraya gelinirken ağız ve midelerde ifrazat zaten başlamışken, sokakta burnu gıdıklamaya başlayan o enfes koku nihayetinde oturup yenecek de olsa bir işkenceye dönüşmüyor değildi. Ailecek seyahat ettiğimiz için orada durduğumuzda, rahmetli Babam nedense oradan yemez, sokağın karşı sırasında bulunan bir esnaf lokantasında kuru fasulyesini yerdi ve orada beklememize çok şaşırırdı. Tamam, ev dışında, özellikle esnaf lokantalarında pişirilen kuru fasulyeler hakikaten farklı bir lezzete sahipler ama İskender’in memleketi Bursa’ya gitmişken İskender Kebap yerine fasulye tercih etmek de farklı bir yaklaşım. Bu arada esnaf lokantaları da bir başka yazı dizisi konusu.

Uludağ Kebapçısının İskender’ine geri dönersek, üzerine ekledikleri jülyen kesilmiş biftekler ve mevsimlik olarak közde pişirilmiş patlıcan ile farklı bir lezzete ulaşıyor.  Kıvırcık kuzu ve düve diye nitelendirilen dana etini karışık olarak kullanıyorlarmış ve Bursa’nın İskender’ini farklı kılan, hayvanların kekiği bol otlarla otlanması imiş ama artık kekik ovaları kalmadığı için bu da bir şehir efsanesine dönüşmüş. Kebap çok lezzetli ve çok aç değilseniz bir porsiyon gayet doyurucu, ama Döner yemenin şanında bir buçuk ısmarlamak var diyorsanız siz bilirsiniz. Ne var ki, “ETİ BOL” olsun mu diye sorulacak soruya müspet cevap vermemek lazım çünkü hesap gelince, yemek tamam ama, hesabı hazmetmek biraz zor oluyor. Lezzet zaten yerinde, hesabın da astronomik olmaması daha iyi olur diye düşünüyorum. Bir defasında bu soruya EVET cevabını verdikten sonra iki kişi için gelen hesap dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının üzerindeydi.

Kebabın yanında işletmeye özgü, kuru üzümden üretilen serin Üzüm Şerbeti de damaklarda farklı bir lezzet bırakıyor.

Ataşehir ve civarında oturuyorsanız, gel al veya paket servis olarak isteyeceğiniz lezzetler için telefon numaraları: 216- 574 99 99. Tabi pandemi sona erer de yerinde yerseniz sıcak tabaklarda servis edildiği için lezzetin daha fazla olacağını söylemek çok da yanlış olmaz.

Adresi ise Kayışdağı Caddesi No:39. Ataşehir Hal’ine gayet yakın. Küçükbakkalköy ışıklardan Hal’e doğru gelirken sağda Avicenna Hastanesini geçince KIRTASİYE ’nin bitişiği. Googlemaps’te de kayıtlı olduğundan navigasyon ile de gelinebilir.

Belki kısıtlamalar genişletilirse şubat ayı içerisinde farklı bir alternatif olarak düşünebilirsiniz. Hepinize şimdiden afiyet olsun.

Sonraki yazı 404 – Araç yazıları

404

Önceki yazı 402 – Yolüstü Lezzetleri 1 – Kahvaltı

402

Yorum bırakın