384 – Hadi – Eleq – OynaKazan


22 Şubat 2019

Son zamanlarda, işim yoksa ve evdeysem kaçırmamaya çalıştığım internet yarışmaları ile ilgili ufak bir deneme yazısı ile bu haftayı kotardım.

Daha önceki bir yazımda Michael Jackson Alemi Ervah’tan Alemi Berzah’a göç ettiğinde bahsetmiştim (https://cumayazilari.wordpress.com/kisiler/125-michael-jackson/). Hatırlatma adına şöylece özetliyeyim: Bundan seneler önce okuduğum bir gazete haberinde, her ne kadar bir hayli ünlü olmuş olmasına rağmen Michael Jackson ile ilgili bir haberde, isminin yanında doğum yılı olan 1958 yazılmıştı. Bu haberi okuduğumun peşinden birkaç gün sonra Annemle beraber seyretmekte olduğumuz bir yarışmada sunucu soruya şöyle başladı:

Şimdiki sorumuz bir sanatçı ile ilgili. 1958 yılında doğmuştur.

Ben anında cevabı yapıştırıverdim:

Michael Jackson.

Annem önce ne saçmalıyor bu adam gibi bana bakarken sorunun devamı da gelmiş ve cevap da hakikaten Michael Jackson olarak çıkınca Annem doğum yılı söylenir söylenmez bunu bilmeme hem şaşmış hem de saygı duymuştu. Bunu nasıl bilebildiğimi sorunca, ona gazetede okuduğum bir haberde bunu okuyup bir şekilde unutmadığımı söylemiştim.

Geçtiğimiz yıllarda işe gelip giderken, dönüş yolunda hep dinlediğim Nihat Sırdar yoksa veya reklam arasındaysa kanal zaplayıp dinlediğim Best FM’den Cem Arslan (1970) bir konu hakkında konuşurken konu yumurtaya gelmiş ve kendisi, o esnada benim de hatırladığım YUMAGETTİ reklamı aklına gelince birden durup isyana dönüşmüştü:

Kafamın içi çöplük gibi, ne ararsan var.

Bu arada hatırlamayanlar için Yumagetti reklamı şöyle idi:

Çoh hoşuma getti, Yumagetti . (okurken köyden yeni gelmiş gibi okunacak)

Şimdi bu örnekleri niye verdim diye soracak olursanız, bazen ben de kendimi böyle durumda hissederim. Hatta oluşan bir durum bana öyle bir şey hatırlatır ki, yüzümde beliren hafif bir tebessüm veya kızgınlığı karşımdakine anlatabilmek için olayın olduğu zamanı anlatmasam karşımdakinin anlamayacağından emin olduğumdan uzun bir girizgâhtan sonra konuyu anlatırım ama bu bazen öyle uzun olur ki, karşımdaki mecburen kabullenmek zorunda kalır.

Kafamdaki bu sayı ve anı tutma kapasitemin günü gelip de nakite dönüşeceğini bilseydim, belki de konuları kafama kazımak için daha bir çalışırdım. Bu da nereden çıktı derseniz, 2018 yazı başında, Kızım Başak, bize arkadaşları ile akıllı cep telefonlarında katıldıkları canlı bir yarışmadan bahsetmişti. Biz de Eşimle önce onun telefonundan seyredip sonra da sırayla kendi telefonlarımıza indirmiştik. Gerçi ben, teknolojiyi biraz geriden takip ettiğim için telefonumun işletim sistemi yetmediğinden telefonuma değil de küçük Kızımın tabletine indirdim. Tabi bu da tableti ortak kullandığımız için ara sıra sıkıntı yaratıyor ama bir şekilde paylaşıyoruz.

Yarışmaya gelince adı: HADİ

Yarışma da şöyle yapılıyor. Normal yarışmalarda toplam 12 soru soruluyor. 10 saniye cevap süresi içinde 3 şıktan bir tanesi işaretleniyor. Doğru cevap veren bir sonraki soruyu cevaplama şansına sahip. 12 sorunun tamamına doğru cevap verenler de o yarışma için belirlenen ödülü eşit olarak paylaşıyorlar. Son zamanlarda yarışmaların ödülleri yaklaşık 10bin TL ve yarışmayı tamamlayanlar arasında eşit paylaşılıyor ya, eğer kazanan sayısı 50bin olursa tabi adam başı 20 kuruş gibi bir para düşüyor hesabına. Benim şimdiye kadar tek seferde kazandığım en yüksek meblağ 24TL iken 25 kuruş bile olmayan kazançlarım da oldu. Bu da tamamen soruların kolaylığına ve cevap verenlerin şansına kalmış bir şey. Ben kazanmadım ama ZOR HADİ diye adlandırılan yarışmalarda iki kişi 20bin TL kazandılar.

Sorular ilk başta tam, aile içinde bizim AYŞE HANIMLIK olarak tabir ettiklerimizden. Hele, sponsorların reklamı yapılan görüntülü sorular var ki, bunlar Ayşe Hanımlık bile olmamakla beraber hep A şıkkı. Yalnız bir yerden sonra sorular cevabı aşikâr olmaktan uzaklaşıp yalnızca ben ve benim gibi Cem Arslan’ın tabiriyle kafasının içi çöplük gibi olanların bilebileceği sorular. Bazı sorular da var ki bu konuda uzmanlaşmış olsanız bile cevabın doğru olması sadece şansınızın yaver gitmesine bağlı. Mesela şöyle soruyla karşılaştığım bile oldu: Uzayda yürüyüş yapan aşağıdaki astronotlardan hangisi daha gençti? Öncelikle uzayda kimlerin yürüdüğünü bilmeniz, tevellütlerini hatırlamanız ve uzayda yürürken kaç yaşında olduklarını hesaplamanız ve sonra da 10 saniye geçmeden şıkkı işaretlemeniz gerekiyor.

İşin güzelliği verilen paranın yüksek olması değil de hem 10 saniye içinde cevap verebilme heyecanı hem de, her ne kadar yarışmacı sayısı bir zamanlar yarım milyonu bulduysa da şimdilerdeki 200 – 300 bin yarışmacı içinde finiş çizgisini görenler içinde olmak. Bundan yaklaşık bir ay önce ödüllerimden biriken 50TL’yi afiyetle hesabıma geçirdikten sonra şimdilerde de iki ayrı yarışmada toplamda 50TL’lik bir birikime sahibim. Onlar da olgunlaştıklarında hesabıma aktaracağım.

Tabi her yerde olduğu gibi biri bir şey bulduğunda ya da ürettiğinde hemen kopyalarının çıktığı gibi, Turkcell destekli HADİ’ye rakip Telekom’dan ELEQ olarak çıktı. Peşinden OYNAKAZAN diye bir başkası türedi. Elek neredeyse HADİ ile aynı gibi ama soruları biraz daha bilinebilir zorlukta. Tabi bu bilinirlik için kafanın içinin çöplük gibi olması şart.

ELEQ Hadi’ye göre biraz daha makul, bilinebilir sorular soruyor ve toplam 10 soru soruyor. Yalnız bir beşinci soru var ki bilmek mümkün olmadığından mutlaka sosyal medya hesabını takip ettirip cevabı orada veriyorlar.

OynaKazan ise biraz farklı bir formatta. Bu yarışmada yarışmacı 500 altına inene kadar sorular soruluyor. Bu adımdan itibaren kalan herkes 5TL alıyor. Yarışmacı sayıları 150 ve 50 kalana kadar devam ederken buralarda da para ödülleri dağıtılıyor. 1 oyuncu kalana kadar da işlem devam edip son aşamada kalana 1500TL daha veriliyor. Ama soruları cevaplamak bir yerden sonra tamamen şansa kalıyor. Şöyle ki sorulardan biri şöyle: “2006 yılında yayınlanmaya başlayan Aşk-ı memnu dizisinde ilk replik kime aittir?” (https://www.instagram.com/p/BuGq5suAPFM/). Bir başkası Aşağıdakilerden hangi ikisi aynı tarihlerde yaşamışlardır: Mevlana-Şekspir, Mimar Sinan-Bethoven, ErtuğrulGazi-William Vallace (https://www.instagram.com/p/BtVjTBXA_AR/). Burada isimlerin altısını birden okumak bile cevap için gerekli sürenin ne kadarını alır ki, oturup yaşadıkları zamanları düşünüp cevap verebilesiniz.

Öğlenleri yemek sonrası iş arkadaşlarımla Öğle HADİ’si oynuyoruz. Tabi kolay sorular geçtikten sonra önce soruları ben yanıtlıyorum. Bu arada şıkların diğerlerinin de ne veya kim olduğunu anlatıp Öğreten Adam rolüne soyunuyorum. Yalnız son iki soruda artık iş benden geçtiğinden içimizde içine en iyi doğanın verdiği cevaplarla finali kazandığımız oluyor.

Bir de hızlı cevap verirken sazan gibi atlandığı da olmuyor değil. Geçenlerde sorulan bir soru şöyle idi: “Çanlar Kimse için çalmıyor kitabını kim yazmıştır?” burada hemen Ernest Hemingway’i işaretlettim. Halbuki stres yapmasam, kitabın isminin “Çanlar kimin için çalıyor” olmadığını anlayıp doğru cevaba ulaşabilirdik.

Kazancı için değil ama yarışma heyecanı için programları indirip ara sıra takılmakta fayda var.

Hadi_Eleq_Oynakazan

Yazıyı buraya kadar okuyanlara bir sorum olacak. Acaba Cem Arslan hangi yıl doğmuştur ve hangi radyoda çalışmaktadır? (Cevap yukarıdaki satırlarda)

385

383

2 comments

Yorum bırakın