382 – Nezahat Gökyiğit Parkı


Kaç zamandır yazmayı ihmal etmiştim. Öyle bir kaç zamandır aklımda olan Nezahat Gökyiğit parkı ile ilgili birkaç satır karaladım.

21 Aralık 2018

İlk ziyaret ettiğimde çok şaşırmıştım. Çünkü o zamanlar sadece araçla gidilebiliyordu ve tek giriş yeri otobanın kelebek virajlarından birinin içindeydi. Gerçi park da aynı kelebeğin içindeydi ve başka şansı da yoktu ziyaret etmek isteyenlerin. Parkın içine girince ise sanki balta girmemiş, kendi halinde yetişen ağaçların çoklukta olduğu ve “Lütfen çimenlere basınız” şeklindeki tabelalar yüzünden marjinal bir yer olarak hafızama kazınmış bir botanik bahçesiydi. Ancak zaman içinde hem parkın düzenlemesi biraz daha düzeldi ve etrafındaki diğer adaları da alarak genişledi hem de daha meskûn mahallerden parka giriş de sağlandı. (http://www.ngbb.org.tr/)

Nezahat Gökyiğit adına eşi tarafından hatıra parkı olarak başlatılan düzenleme daha sonra genişletilip parktan botanik bahçesine dönüştürülmüş. Bu arada genişlediği için de yeni girişler de eklenmiş. Kızımı ders için götürdüğüm Ataşehir’de hem zamanı geçirmek hem de tempolu olarak yürümek için gezinirken, Doğu (Eski) ve Batı Ataşehir’i birbirine bağlayan yeni köprünün üzerinden geçerken parkın önündeki araç kuyruğu dikkatimi çekti. İnsanlar, yazın o sıcak güneşi altında arabalarının içinde terden yapış yapış bekleşiyorlardı ki içeriden bir araç çıksın da kendileri girsin diye. Bu arada araçların bir kısmını içlerinde gelinlikleri ve damatlıkları içinde müstakbel evli çiftler bulunuyordu. Bu mutlu günlerinde ilginç mekânlarda, kendilerine özgü fotoğraflar çekinip ileride bakarak yâd edecekleri resimleri çektirmek için.

NezahatGökyiğit_SıraSıraGelinler.jpegBu yazıyı yazmaya karar verdiğimde internette bazı gelin-damat fotoğraflarını araştırmak için gezinirken düğün fotoğrafçılığının bir hayli gelişmiş olduğunu fark ettim. Daha önce eski çalıştığım şirketten bir arkadaşımın fotoğraflarını görüyordum ancak, algıda seçicilik durumu vasıl olduğundan Nezahat Gökyiğit parkına gelenleri görünce durumu daha iyi anladım. Artık beton yığını haline gelen İstanbul’da böyle bir fotoğrafı çekebilmek için uygun mekân bulmak öyle kolay değil. E, merkezi bir yer, etraf da yeşil olunca bu park tam aranılan mekân. Yalnız bunu herkes böyle düşününce içeride elini sallasan bir geline ve damada çarptığı için durum karışıyor. Kadraja birden fazla gelin OturanGelin.jpggirebildiği gibi yere oturup da etekliği daire şeklinde açıp fotoğraf çekmek için kuyruğa girmek gerekiyor. Bu arada hava biraz da serinceyse, zavallı gelinler titreye titreye beklerken, evlenecekleri adamın ne kadar anlayışlı olabileceğini sezebiliyorlardır. Çünkü parkı gezdiğim birkaç seferde hava serinceyse, üstlerinde dantelden başka koruyucu olmayan gelinlere, damatların ceket verdiğini hiç görmedim.

Seyredeniniz varsa, Gupse Özay’ın Deliha filminde, düğün fotoğrafçısının KONSEPT olarak çektiği mizansenler vardı. Eğer filmin tamamını seyrederseniz zaten çok güleceksiniz, ama aynı mizansenleri parkta görünce işin hiç de komedi değil de gerçekten bir Türk evlenme ritüeli olduğunu görülebiliyor. (Deliha https://www.youtube.com/watch?v=-Fp-ujh7hbU). Bu konu ile ilgili bir düğün fotoğrafçısı sitesinden aldığım şu yazı alıntısı işin ne kadar ciddiye alındığını gösteriyor:

 

Düğün hikâyesi fotoğraf çekimi çiftlerin en mutlu günlerini sonsuza dek yaşatabilecekleri tek yerinde karardır. Çiftlerin düğün günlerini onlar için ölümsüz kılacak düğün hikâyesi çekimi işinin ehli bir fotoğrafçının elinde ödüllük bir filme dönüşebilir. Çiftlerin aşklarını ölümsüzleştireceği anlara geçmeden önce düğün hazırlıklarında yaşanan tüm tatlı heyecanların fotoğraf karesi içerisine alınması düğün hikâyesi olarak nitelendirilmektedir. İşinde uzmanlaşmış ve belli bir profesyonellik vasfına sahip olmuş düğün fotoğrafçısı, düğün anında gelişen tüm olayları bir görgü tanığı gibi fotoğraflar içerisine yerleştirerek gelin ve damadın tüm hazırlık aşamalarını kusursuz bir fotoğraf çekimi ile hatıraya dönüştürmektedir. Ayrıca profesyonel düğün fotoğrafçısı çiftlerin istediği doğrultusunda fotoğraf çekimlerinin yanı sıra düğün hikâyesi video çekimlerini de gerçekleştirerek çiftlere bir video arşivi sunmakta ve istenilen müzikleri de video içerisine fotoğraflar ile birlikte ekleme yaparak unutulmayacak bir anıyı tekrar gözünüzde canlandırmaktadır. İstanbul düğün hikâyesi tarihi, doğal ve mistik mekânlarda peri masalına dönüşüyor.

383

381

Yorum bırakın