323 – Ver Kardeşim


22 Temmuz 2016

Öztürk Serengil – Ver Kardeşim

Bir haftadır keyifsiz, anlamsız, ruhsuz bir şekilde neyin niye olduğunu, bir sürü insanın anlamsızca neden hayatını kaybettiğini, neden bir insan avı başlatıldığını anlamaya çalışıyorum. Ama nedense alt alta koysam da, üst üste koysam da bir türlü bir sonuç çıkaramıyorum.

Tam bu umutsuzluk ortamını yaşarken tesadüfen (çünkü bilgisayarımdaki Media Player’dan çalmaya başlatmış olduğum müzikler rastgele modunda idi) çalan bir şarkı ve içindeki yaşama sevinci beni birden bu derin ruh halimden çıkardı aldı.

Arada sırada özellikle Youtube kanalına girip 1980 öncesi şarkıları bulmaya çalışırım ve iddialı bir repertuarım da vardır. Bu şarkılardan birçoğunu dinlerken eski zamanlara gitsem de bir kısmını ise ilk defa dinlemenin keyfine varıyorum. Henüz İstanbul’a taşınmadan önceki İzmir zamanları, İstanbul’a taşındığımız ilk zamanlar, Üniversiteye başladığım zamanları şarkıları dinledikçe hatırlıyorum.

Bahsetmiş olduğum şarkıyı rahmetle andığım ve daha önceki yazılarımda da Öztürk Serengil’in 1972 yılında, Şenay’ın “Sev Kardeşim” adlı şarkısından günümüzün moda deyimiyle kavırladığı şarkıyı dinlerken Serengil’in sesindeki coşkuyu ve her ne kadar biraz müstehcen biraz da muzur olan şarkıyı duyunca acayip keyiflendim. Önce şarkının sözlerini anlamaya çalıştım ama anlayamayınca kutsal bilgi kaynağı Google hazretlerine başvurdum. O da beni önce benim de şarkıyı aldığım Youtube adresine alt satırlarda da bir başka kutsal bilgi kaynağı ekşi sözlüğe yönlendirdi. Allah razı olsun, Şükela isimli bir arkadaş şarkının sözlerini çıkarmış da beni bu dertten kurtardı. Sonra birden bu Cuma yeni yazımı yazmamış olduğumu, muhtemelen tüm Cuma yazıları okurlarının da benimle üç aşağı beş yukarı aynı haleti ruhiyede olacaklarını düşündüğümden hem sözleri hem de şarkıyı paylaşmayı bir borç bildim. Bu vesile ile bu haftalık yazıyı da kotarmış oldum.

Şarkıyı ek olarak bu mesajdan indiremeyenler aşağıdaki link’ten doğrudan internet üzerinden dinleyebilirler.

https://www.youtube.com/watch?v=V207Yjqehi0

Müthiş müthiş müthiş

VER KARDEŞİM

Ver kardeşim, şişeyi ver bana

Koy kardeşim, rakıyı bardağıma

Çek kardeşim, sen de ye iç oyna

At kardeşim, her aksam tekini

Koy kardeşim, çıkar ömrün zevkini

Bak kardeşim, tüm hıyarlara

Mutlular bak şu ineklere

Hırtlığı bırak, sen de yumul güzellere

Hem kumrala hem esmere

Pansumanımızı atalım hep, hep birlikte

Gir kardeşim, gizlice koynuma

Al kardeşim, bir kündeyle altında

Ver kardeşim, cikletini ağzına

Al kardeşim, vezneden avansını

Sat kardeşim, dünyanın anasını

Bak kardeşim, tüm hıyarlara

Dünyaya geldik bir kere

Sakın karılardan kazıkları yeme

Güzelmiş çirkinmiş deme

Gıdıkla hepsini sen de bak keyfine

ÖztürkSerengil_PlakKapağı

Sonraki Yazı 324 – Gülmek

322

324